SPOR

SPOR NEDİR

SPOR NEDİR,NE İŞE YARAR?

SPOR,vücudumuzun gücünü artıran,melekemizi geliştiren,aynı zamanda eğlendiren,hoş vakit geçirten işlerdir.Denizcilik,avcılık,binicilik,kayak,futbol,tenis,atletizm,güreş hep sporun çeşitli kollarından biridir.

İnsanlar çok eski çağlardan beri spor yaparlar.Eski yunanlılar güreşirler,yarış ederler,atletizm oyunları düzenlerlerdi.Yüksek atlamak,disk atmak o çağlarda gençlerin çok sevdikleri sporlardan idi.Dört yılda bir büyük spor şenlikleri yapılır,bu şenliklerde sporcular birbirleriyle boy ölçüşürlerdi.

Eski Roma’da da spora büyük önem verilirdi.Yalnız,Romalılar’ın spor yapmaktaki amaçları gençleri savaşa hazırlamaktı.Gençler ata binerler,aralarında tahtadan kılıçlarla savaş talimleri,yaparlar,yüzerler,ağırlık kaldırırlardı.

Ortaçağ’da da spora,gençleri savaşa hazırlamak bakımından önem verildi.Ancak,daha çok,asillerin çocukları spor yapıyordu.Bu da ata binmek,kılıç kullanmak,ava çıkmaktan ibaretti.

Türkler arasında spor çok yaygındı.Türklerin ulusal sporu olan atçılıkta güreşin çok eski bir geçmişi vardır.Ata binmekte,kılıç kullanmakta,ok atmakta,güreş tutmakta üzerine olmayan Türkler bu üstünlüklerini uzun idmanlarla kazanırlar,gençlere de öğreterek bu üstünlüğün babadan oğula geçmesini sağlarlardı.

Bugünkü anlamı ile spor ancak XIX.yüzyılın ikinci yarısında başladı.Modern Olimpiyat oyunları’nın düzenlenmesiyle gençler arasında spor hevesi canlandı.Kulüpler kuruldu,takımlar meydana getirildi,yarışmalar düzenlendi.

Bugün uluslarası yakınlaşmalarda spor karşılaşmalarının büyük önemi vardır.Belirli aralarda düzenlenen spor karşılaşmaları dünya gençlerini birbirine kaynaştırır,aralarında efendice savaşma ruhunu geliştirir.Bugünkü gençliğin günlük hayatında sporun önemi çok büyüktür.Başta futbolla boks olmak üzere bazı sporların çok seyirci toplaması maçlarda büyük paraların kazanılmasını sağladığından,birçokları sporu para karşılığında yapmaya başlamışlardır.Bir sporu meslek edinerek para karşılığında yapan sporculara ”profesyonel sporcu” denir.”Amatör sporcu” ise,sporu sırf spor yapmış olmak için yapan,bundan her hangi bir gelir beklemeyen kimselerdir.Amatör sporculara ödül olarak kupa,madalya ,şilt vs.verilir.Bu gibi sporlarda amatör ve profesyonel sporcuların yapacakları karşılaşmalar birbirinden ayrılmıştır.